Občas se setkáváme s názorem, že působení velkých společností na zdravotníky není vůbec žádný problém. Že dokážou odhalit, co je a co není pravda a rozhodnou ve prospěch pacienta bez ohledu na vysoké částky, které korporáty vydávají proto, aby je ovlivnily.

Že to není pravda a že marketing dokáže zásadně ovlivnit jednání zdravotníků, dokazuje i přelomový proces s výrobci opioidů Johnson & Johnson a dalšími farmaceutickými společnostmi. V něm byly přezkoumávány právě marketingové metody těchto společností – zaměřené z velké části na zdravotníky. Důsledkem pak bylo předepisování návykových léků proti bolesti jako na běžícím páse a exponenciálně se zvyšující míra úmrtí z předávkování.

V rozsudku popisované metody přesně odpovídají těm, které používají (nejen) v ČR i výrobci náhrad mateřského mléka, dudlíků a lahví ke krmení:

„Marketingové a propagační snahy obžalovaných byly navržené tak, aby se dostaly k oklahomským lékařům skrze různé kanály a mnohokrát v průběhu lékařova vzdělávání a praxe v Oklahomě. Příklady takového marketingu a propagace zahrnují mimo jiné „vzdělávání“ od zástupců obžalovaných, články financované obžalovanými v lékařských časopisech a publikacích, materiály odborných společností/pacientských skupin navazujících na vzdělávaní zdravotníků obžalovanými, neoznačené marketingové materiály a řečníky placené obžalovanými. Další kanály zahrnovaly večeře a prezentace, kde lékaři hovořili s dalšími lékaři, partnerství s třetími stranami – lobbistickými skupinami a akademickými skupinami s cílem pořádat semináře, sympozia a konference. Účelem všech těchto snah bylo ovlivnit chování lékařů k předepisování opioidů, a tím zvýšit zisk obžalovaných.“

Závěrem soudce označil marketingové praktiky obžalovaných za „nepravdivé, klamavé a zavádějící“ a uložil nečekaně vysokou pokutu ve výši 572 milionů dolarů. Očekává se odvolání.

Celý rozsudek je dostupný zde. Článek ke kauze v The New York Times.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *