Před týdnem jsme publikovali stanovisko k článku serveru Lidovky.cz s názvem „Matky mají děti plně kojit do půl roku, po dvou letech jen výjimečně“. V něm poukazujeme na propojení zdroje, ze kterého Lidovky.cz čerpaly, s výrobcem náhrad mateřského mléka a uvádíme na pravou míru informace o dlouhodobém kojení uvedené v článku.

V našem textu jsme nicméně mimo jiné odkázali na článek uveřejněný v Neonatologických listech, odborném časopise vydávaném Českou neonatologickou společností. Šlo z naší strany o chybu, protože Neonatologické listy dlouhodobě přijímají placenou reklamu od výrobců náhrad mateřského mléka, která navíc porušuje čl. 7 odst. 2 Mezinárodního kodexu marketingu náhrad mateřského mléka, a nelze je tedy z našeho pohledu považovat za nezávislé periodikum*. Za citaci Neonatologických listů se tímto omlouváme. Údaje v článku považujeme nicméně za správné, neboť je lze dohledat i v původních zahraničních zdrojích, na něž ostatně i citovaný článek odkazuje.

Chybovat je možná lidské, ale i tak nás tato chyba velmi mrzí. Doufám, že spolku zachováte přízeň. Věda je dlouhodobě zatížena komerčními vlivy a je někdy těžké je vysledovat. Přesto se o to budeme i nadále maximálně snažit.

Aneta Majerčíková, předsedkyně SpoKojení, z. s.
_____________________________________________________
*K problematice střetu zájmů blíže např. Costello, B – Branca, D. (a kol.): Health professional associations and industry funding. Lancet, vol. 389, 2017, s. 597-598.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *