Přidali jsme se k otevřenému dopisu neziskových organizací pro generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a vymezujeme se proti pokračujícímu prorůstání korporátního vlivu do rozhodování na úrovni Organizace spojených národů.

Je logické, že se komerční společnosti snaží ovlivňovat rozhodování veřejných institucí ve svůj prospěch. Zároveň je ale důležité, aby jim instituce dokázaly vzdorovat a jasně při svém rozhodování rozlišovaly mezi zájmem nás všech (např. na veřejném zdraví) a zájmem úzké skupiny lidí (např. na co největším zisku, co nejmenší regulaci jejich činnosti a co nejmenší právní odpovědnosti). V posledních letech můžeme sledovat, jak se to ale daří čím dál méně.

Uzavření dohody mezi OSN a Světovým ekonomickým fórem (jehož zásadními aktéry jsou mj. farmaceutické společnosti, agrobyznysy, naftařské společnosti či potravinářští obři, jako je Nestlé, The Coca-Cola Company a PepsiCo) nyní definitivně propojuje tuto zásadní mezinárodní organizaci s velkými společnostmi. Ustanovení dohody umožňují vedení velkých korporátů, aby se stali zákulisními poradci vedoucích systémových útvarů OSN a využívali svůj osobní přístup k obhajobě tržně orientovaných „řešení“ globálních problémů a podkopávání skutečných řešení spočívajících ve veřejných zájmech a transparentních demokratických postupech. To považujeme za naprosto skandální a nebezpečné pro nás všechny. Více v otevřeném dopise.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *