Touto a mnoha dalšími otázkami se zabývali v australské Deakin University, kde zkoumali na 50 umělých mlék určených dětem od 12 měsíců. Zjistili, že oproti běžnému mléku některá umělá mléka obsahovala méně živin (například bílkovin nebo vápníku) a dodávala dítěti zbytečný cukr (při pravidelné spotřebě až necelých čtvrt kila cukru měsíčně navíc). Ani v Evropské unii, tedy ani v ČR, není složení batolecích mlék (označovaných zpravidla číslem 3 a vyšším) narozdíl od mlék určených do jednoho roku věku regulováno.

Stejně tak není ani v Austrálii, ani v EU regulována jejich propagace. Obrovskou roli přitom hraje influencer marketing. Influencerky z řad slavných maminek slouží výrobcům a distributorům jako levný a sofistikovaný způsob, jak ovlivňovat mínění spotřebitelů. Mnohdy bývá tato reklama zabalena do kabátku „nestranného sdílení každodenních zážitků” a dává si záležet na tom, aby nevypadala jako placená propagace.

Jennifer McCann z Deakin University výzkum komentovala takto: „Obvyklá, zdravá domácí strava je pro zdraví batolete lepší a také je výrazně dostupnější pro rodinný rozpočet.“

Bližší údaje o výzkumu najdete tady. Článek o výzkumu je dostupný zde, videoreportáž tu.