Ve čtvrtek 10. října 2019 by měla poprvé zasednout Národní komise pro kojení, která má mimo jiné implementovat a koordinovat strategii kojení podle zásad Baby-friendly Hospital Initiative, tedy mj. zajistit v porodnicích úplné dodržování Mezinárodního kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Tento proces by měl slovy Světového zdravotnického shromáždění (kde má svého zástupce i Česká republika) probíhat transparentně, nezávisle, bez komerčního vlivu a s ohledem na rezoluce o vyhnutí se střetu zájmů.

Přes naše upozornění o obsazení nového orgánu, tedy konkrétně na střety zájmů tří členů nové komise a na jeho nereprezentativnost spočívající v nezahrnutí odborníků z terénu i příjemkyň péče samotných, doposud nedošlo k žádným změnám. Na naši zprávu zaslanou ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a jeho náměstkyni jsme zatím také odpověď nedostali.

Za této situace žádáme Ministerstvo zdravotnictví České republiky, aby učinilo alespoň tyto dva konkrétní kroky, kterými vyřeší do očí bijící střety zájmů, jež zbytečně Národní komisi pro kojení zatěžují a znedůvěryhodňují:

  1. zajistit, aby v Národní komisi pro kojení nebyli členové spojení s iniciativou 1000 dní výrobce umělé výživy Nutricie (doc. MUDr. Jiří Bronský, Ph.D., a MUDr. Bohuslav Procházka),
  2. zajistit, aby Národní laktační centrum a Laktační liga, v jejichž čele stojí MUDr. Anna Mydlilová, přestaly přijímat finance ze strany Philips Avent (výrobce dudlíků a lahví), pakliže má MUDr. Mydlilová zůstat místopředsedkyní a členkou tohoto orgánu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *