Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) změnilo 4. dubna své doporučení k péči o rodičky s podezřením na COVID nebo potvrzením onemocněním (odkaz). Předem upozorňujeme, že ani tato nejsou zcela v souladu s doporučeními WHO (jejich překlad najdete zde a také novými doporučeními UNICEF, jejichž překlad právě chystáme. Nicméně alespoň částečně se jejich vyznění zmírnilo.

Část textu, který byla interpretována jako doporučující separaci COVID suspektní nebo pozitivní matky od dítěte, nyní říká, že rozhodnutí o případném oddělení matky od dítěte by mělo probíhat případ od případu, na základě sdíleného rozhodování mezi matkou a klinickým týmem.

Text dále uvádí: „Je dobře známo mnoho benefitů kontaktu kůže na kůži matky a dítěte pro vytváření vztahu (bonding) mezi matkou a dítětem, zvýšenou pravděpodobnost kojení, stabilizaci hladin glukózy a udržení tělesné teploty dítěte. Přestože přenos viru SARS-CoV-2 po porodu prostřednictvím kontaktu s infekčními respiračními sekrecemi je problém, riziko přenosu a klinická závažnost infekce SARS-CoV-2 u kojenců nejsou jasné.“

Z doporučení CDC vychází i doporučení České neonatologické společnosti, byť jsou doporučení CDC určena pouze pro USA (pro celý svět jsou určena právě doporučení WHO). Nicméně vzhledem k tomu, že poslední aktualizace doporučení ČNS proběhla 2. dubna (viz http://www.neonatology.cz/coronavirus-informace-cneos), nová změna doporučení CDC v nich zatím nebyla reflektována. Stejně jako v případě překladu doporučení WHO a brzy i UNICEF tedy chceme a budeme na tento nesoulad upozorňovat na příslušných místech a doufáme, že brzy dojde ke zmírnění doporučení ČNS. Samozřejmě budeme rádi za pomoc a sdílení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *