Dne 8. března 2022 vydal UNICEF, Global Nutrition Cluster a IFE Core Group (skupina zahrnující celou řadu institucí a organizací, jako je Světová zdravotnická organizace, UNHCR, WFP, International Baby Food Action Network, Save the Children a další) společné prohlášení k ochraně výživy matek a dětí v ukrajinském konfliktu a při uprchlické krizi. Společné prohlášení shrnuje relevantní zásady humanitární pomoci a týká se všech, kteří pomáhají zvládnout humanitární krizi jak na Ukrajině, tak v dalších zemích, přes něž nebo do nichž uprchlíci utíkají (tzn. včetně ČR). Prosíme organizace, skupiny jednotlivců a jednotlivce, kteří plánují poskytovat či již poskytují humanitární pomoc, aby se s obsahem dokumentu důkladně seznámili. Všechny ostatní pak prosíme o šíření.

V původním znění je dokument dostupný zde, my jsme jej obratem přeložili do češtiny (ke stažení ve formátu .pdf tady – v případě, že v překladu najdete jakoukoliv nesrovnalost, dejte nám prosím vědět na info@spokojeni.org). V případě dotazů ohledně obsahu společného prohlášení se pak prosím obracejte na určenou styčnou osobu, kterou je Anna Ziolkovska z UNICEF (Global Nutrition Cluster): aziolkovska@unicef.org.

Do středy 16. března 2022 se ke společnému prohlášení mohou připojit další organizace či státy (v případě zájmu kontaktujte naši předsedkyni Mgr. Anetu Majerčíkovou na adrese aneta.majercikova@spokojeni.org pro propojení s příslušnými koordinátory této akce). Poté bude vydáno aktualizované znění dokumentu, které opět plánujeme přeložit do češtiny a zveřejnit na našich stránkách.

[edit 11. 3.: Deadline k podpisu společného prohlášení je středa 16. 3.]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *